Vingsted jernalder
Tag med på en tidsrejse tilbage til jernalderen.
Jernalderlandsbyen er altid åben for vandreture og oplevelser på egen hånd.
Husene i jernalderlandsbyen er åbne, når der er arrangementer og andre aktiviteter. Pas godt på alle dyr og huse, når I besøger landsbyen 💚
En anden verden
Livet omkring år 0 og de efterfølgende århundreder var et liv i pagt med naturen. Man var underlagt årstidernes skiften og gudernes humør. Dagen igennem arbejdede man for at overleve.
Dyrene og markerne skulle passes, og i naturen omkring skulle der samles bær og urter. Smeden, pottemageren, væveren og de andre håndværkere lavede og reparerede tøj og redskaber. Det meste til brug i landsbyen, men også til at bytte eller sælge, når en handelsmand fra fjerne egne kom forbi.
Vingsted jernalder består af en række huse og andre anlæg fra forskellige jernalderlandsbyer i Jylland og ligger smukt mellem græsmarker, opdyrkede agre, sø og skov.
Vingsted jernalder er Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljø, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Her kan du deltage i aktiviteter, der tager udgangspunkt i, hvordan livet var for jernaldermenneskene.
Arrangementer
Guide
Dyrene i landsbyen
Jernalderfolket havde får, geder, kreaturer, svin og heste. De fleste dyr var både avlsdyr, arbejdsdyr og malkedyr, inden de til sidst blev spist.
De fleste mennesker var bønder. De havde mange forskellige dyr, så de var selvforsynende med alt som kød, skind og uld. Husdyrene var vigtige for at overleve, og derfor blev der passet godt på dem.
Jernaldermiljøet har to stude, en flok gutefår og geder af dansk landrace. Vær med til at malke, fodre, strigle og arbejde i stalden til forskellige arrangementer året rundt.
Høvdingen og håndværkerne
Hver familie boede på en gård, som var hegnet ind. Uden om alle gårdene var der et fælles hegn. Man kan se på størrelsen af gårdene i jernaldermiljøet, at nogle var rigere end andre.
I Hoddehuset bor landsbyens pottemager med sin mand, der er smed. Smedjen ligger lidt for sig selv bag huset, hvor der er beboelse i vest og stald i øst. Pottemagerens værksted er det lille hus, der ligger foran gården.
Steppinggården er landsbyens største gård. Vi kalder den stormandsgården eller høvdingegården, for her bor høvdingen med sin frue.
I de tilstødende bygninger finder vi stalden og væveværkstedet med vølvens ting.
Modsat de andre huse i landsbyen har Steppinggården ikke stald og beboelse i samme hus.
Uden mad, intet liv
På Overbygård bor landsbyens bonde. Bonden passer alle dyrene og sørger for, at der står korn og grøntsager på markerne.
På jernalderbondens marker voksede kornsorter som byg, hvede og havre, og der var mange spiselige planter som ærter, hestebønner, strandkål, gåsefod, beder og kvan.
Naturen var også et stort spisekammer, hvor pastinak, selleri, peberrod og gulerod voksede vildt sammen med brombær, hindbær, ribs, solbær, æbler, havtorn, skvalderkål, brændenælde og hasselnødder m.m.
Mosens mystik
Den hellige mose emmer af mystik. Det var her, jernalderfolkene kom i kontakt med de højere magter, som bestemte over dagligdagen. Her ofrede de, så de stod på god fod med guderne.
Kult og religion var altafgørende for jernaldermenneskets hverdag til at sikre markernes afgrøder og dyrenes ve og vel.
Mosen blev dog også brugt til andre ting som blødgøring af træ, når man skulle lave vognhjul eller tørvegravning.
I moser har arkæologerne fundet spor efter ofringer i form af potter med mad, guldsmykker, hvide sten, dyr, våben og ligefrem mennesker.
Parkering og tilgængelighed
- Gratis p-pladser. Toiletfaciliteter tæt ved p-pladser.
- Ikke velegnet for kørestolsbrugere og gangbesværede.
Overnat i jernalderen
I en lysning i skoven ligger Vorbassehuset. Huset er et mindre langhus, der har tilhørt en stor jernaldergård. Det har nok fungeret som udhus, forrådshus eller værksted.
Vorbassehuset er indrettet som et beboelseshus med sovepladser til 15 personer.
Det er muligt at leje Vorbassehuset til overnatning og andre aktiviteter.
Bliv frivillig
Vores store gruppe af uundværlige frivillige bidrager til udvikling af aktiviteterne på Vingsted Historiske Værksted og Vingsted Jernalder.
Som frivillig eller fortidsfamilie får man mulighed for at udleve sine interesser for historiske håndværk og livet i jernalderen.
Guide til Vingsted jernalder
Tag med på en tidsrejse tilbage til jernalderen... Lær mere om livet i jernaldertiden gennem historier omkring de forskellige rekonstruerede huse.
Læs mereSkoleforløb i Jernalderen
I Danmarks største rekonstruerede jernalderlandsby byder vi på oplevelser, fællesskab og fordybelse. Vingsted Jernalder tager hvert år i mod 3-4.000 skolebørn fra 0. til 9. klasse, der i 1-3 dage bor og lever i jernalderen. Eleverne kommer helt tæt på livet i jernalderen, og de oplever, hvordan dagligdagen i landsbyen fungerer.
Læs mere