Sommerferien på VejleMuseerne

Sommerferien på VejleMuseerne

Story Group

Ses vi i sommerferien?

Gå på jagt efter børnenes historie med UV-lygter på Kulturmuseet Spinderihallerne, se de flydende kunstværker på fjorden, gå på opdagelse i den gamle vindmølle, mærk jernalderen på din egen krop, og meget mere!

UV-lommelygter og vandeksperimenter

Hvorfor er det næsten altid kun de voksnes historie, der bliver fortalt på museerne? På Kulturmuseet Spinderihallerne kan børn og deres voksne fra d. 30/6 og hele sommerferien gå på jagt med UV-lommelygter og finde børnenes historie - helt fra jernalderen til industrialiseringen og i går.

Man kan også gå på opdagelse i Vejles gamle mølle fra d. 30/6. Den gamle møllebygning, som er fra 1890 og stadig rummer det originale inventar fra 1930erne, er en oplevelse for alle sanserne. Følg museets opdagelsesrute rundt i møllen, gå i møllerens fodspor og oplev den fantastiske udsigt over byen.

Hver onsdag i sommermånederne og alle hverdage i uge 28 kan du møde væverne i værkstedet på Randbøldalmuseet. I det helt nyrenoverede udendørs vandeksperimentarium samme sted kan man få føling med det, der er grundlaget for hele indistrieventyret i Randbøldal, nemlig vandkraften. Her kan børn og voksne prøve at vinde over vandets tyngde og hæve det med enkel og historisk teknik som Arkimedes's skrue, brøndvinde, vippebrønd, trædemølle og et helt slusesystem. Indenfor på museets 1.sal kan du også høre historierne om hvordan det var at være barn i Randbøldal, dengang dine bedsteforældre og oldeforældre var børn.

Der kommer tog

I 2018 er det 150 år siden, at jernbanen kom til Vejle. Hver søndag fra den 1. juli til den 12. august kører Sydjyllands Veterantog veterantog på jernbanestrækningen gennem Grejsdalen mellem Vejle og Jelling.

Det er et usædvanligt smukt område og en dejlig tur på en af Danmarks stejleste jernbanestrækninger. Naturen er køn og netop en tur i de 100 år gamle vogne giver en enestående mulighed for at nyde Grejsdalen helt tæt på fra en af vognenes åbne endeperroner.

Med på turen er VejleMuseernes udstilling Der Kommer Tog, om den østjyske længdebanes strækning fra Fredericia til Århus, der blev åbnet i 1868.

Kunst inde og ude

Igen i år flyder kunsten på Vejle Fjord, når Vejle Kunstmuseum for tredje gang præsenterer Floating Art. I år er der folkus på spændingsfeltet mellem kunst og arkitektur, hvilket tydeligt afspejler sig i værkernes størrelse. Der er fx modeller af både Vejle Svømmehal i størrelsesforholdet 2:1 og en enorm modernistisk bygning fra Paris.

Indenfor på byens kunstmuseum er der masser at se på i både de nye permanente udstillinger der åbnede i foråret og særudstillingen Så' der samling der er ramme om en række forskellige arrangementer.

Torsdag d. 9. august kan større børn tilmelde sig en workshop og designe deres egen t-shirt med inspiration fra kunstværkerne, og hver torsdag i juli er der som altid de yderst populære klassiske sommerkoncerter.

Sommer i jernalderen

Tag familien med til en dejlig dag med dyr, jernaldermad og aktiviteter, søndag d. 12. august. Vær med til at fodre geder, får, koen og studene, og prøv kræfter med nogle af jernalderbondens mange redskaber og gøremål.

Store og små hænder kan prøve forskellige jernalderhåndværk, malke koen og gederne og indsamle urter. Alle hjælper til med at tilberede et dejligt jernaldermåltid, der til sidst spises foran høvdingens gård. Alt foregår i familietempo, og der er opgaver til store og små.

Administration
Spinderigade 11E
7100 Vejle
EAN nr. 5798006362332
CVR nr. 29189900

Kulturmuseet Spinderihallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene.

Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejleegnens historie. Fra jernalderen til i går.

Læs mere om Kulturmuseet Spinderihallerne, udstillingerne og praktisk information her.

Adresse:
Spinderigade 11
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag - søndag kl. 10-17.
Aftenåbent til kl 21.30 anden tirsdag i måneden (ikke juli+august). Datoer i 2018: 8/5 - 12/6 - 11/9 - 9/10 - 13/11 - 11/12
Åbent 2. påskedag, 2. pinsedag samt mandag i uge 42.
Enkelte lukkedage omkring jul/nytår.

Vejle Kunstmuseum

Kunst skaber dialog mellem mennesker og inde i mennesker. Kunstmuseet kan, med sin unikke samling der taler til både unge og ældre, nye og erfarne kunstinteresserede, spille en rolle i samfundsdebatten og i de besøgendes identitetsskabelse.

Museet er førende indenfor grafik og værker på papir, med en unik samling på omkring 20.000 værker af slagsen. Det er den næststørste samling af grafiske værker i Danmark, og den unikke position skinner igennem på hele museet.

Læs mere om Vejle Kunstmuseum, udstillingerne og praktisk information her.

Adresse:
Flegborg 16-18
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag-søndag kl. 11-17
Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag

Museet er lukket: 24., 25., 26. og 31/12 samt 1/1

Jernaldermiljøet i Vingsted

Jernaldermiljøet i Vingsted er et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Jernaldermiljøet består af en række huse og andre anlæg fra forskellige jernalderlandsbyer i Jylland og ligger smukt mellem græsmarker, opdyrkede agre, sø og skov.

Læs mere om Jernaldermiljøet i Vingsted og Vingsted Historiske Værksted her.

Adresse:
Skyttevej 12
7182 Bredsten
Følg skiltene fra landevejen gennem Vingsted

Åbningstider:
Området er altid åbent for vandreture, og der er gratis adgang. Selve husene i jernalderlandsbyen er kun åbne, når der er aktiviteter.

Vejle Vindmølle

Vindmøllen er Vejles vartegn nummer 1, og beliggende på bakkedraget i Vejles sydlige del kan den smukke gamle mølle ses fra store dele af byen. Fra møllens rundgang er der en imponerende udsigt over Vejle by, Grejsdalen, Vejle Fjord og Vejle Ådal.

Læs mere om Vejle Vindmølle her.

Adresse:
Søndermarksvej 1
7100 Vejle

Åbningstider:
Fra 1/4 til udgangen af uge 42: Tirsdag - søndag kl. 11-16
Uden for denne sæson følger vindmøllen åbningstiderne for galleriet i stueetagen, som drives af Vejle Kunstforening. Klik på linket for at se åbningstiderne.