Dyrker du Satan – eller er du bare glad for naturen?

Story Group

Ritual på stranden, Foto: Maja Dichmann 2010
VejleMuseerne efterlyser kontakt med moderne hekse fra Vejleegnen.

I efteråret 2017 har VejleMuseerne en særudstilling om egnens hekse. Anledningen er markeringen af 400-året for Christian den Fjerdes forordning mod troldfolk, som blev udsendt den 12. oktober 1617. Forordningen fastslog, at både hvid og sort magi var forbudt. I kølvandet på denne lovgivning tog hekseprocesserne fart, og også i Vejleområdet betød det retssager mod såkaldte troldfolk, der blev angivet af deres naboer, bekendte – sågar deres egne familier.

På VejleMuseerne fortæller vi i efteråret historien om to af disse lokale retssager, som endte med døden på bålet for de anklagede. Sager, som vidner om et meget anderledes menneskesyn, end vi oplever i dag.

Eller hvad? For hvordan oplever moderne udøvere af Wicca eller andre naturreligioner baseret på før-kristne skikke, at de bliver mødt af omverdenen? Er der overhovedet lighedspunkter mellem den anklagede troldkvinde i 1600-tallets retssager og den moderne udøver af før-kristne naturbaserede ritualer?

Alt dette spørger vi på VejleMuseerne os selv om, for vi mangler endnu at møde den lokale moderne udøver af ’heksekunster’, som kan hjælpe os med at fylde ting og oplysninger ind i udstillingens moderne del.

Er du den heks, vi søger? Vil du hjælpe med at udbrede kendskabet til moderne naturreligioner – og måske aflive (eller bekræfte?) nogle myter om Satandyrkelse, sorte sabbatter og flyvesalve? Vi søger både kontakt til personer, der kan fortælle os om deres erfaringer med moderne heksetro, samt lokale udøvere der kan levere genstande, historier og billeder til udstillingen.

Alle henvendelser behandles naturligvis med fortrolighed, og intet offentliggøres uden udtrykkeligt samtykke. Kontakt museumsinspektør Jannie Uhre Ejstrud på jauej@vejle.dk og hjælp os med at skrive et nyt kapitel i heksenes historie på Vejleegnen.

Foto: Maja Dichmann 2010 / Dansk Folkemindesamling.

• Museumsinspektør - nyere tid
Jannie Uhre