Kulturmuseet Spinderihallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne

Museum Fisrt Column

Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene. Gratis adgang

Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejles historie. Gæster kan på store skærme f.eks. bladre i jernaldergenstande, i billeder og fortællinger om Vejles fritids- og forlystelsesliv, man kan tage billeder af sig selv og endda lære at danse disko, jive eller charleston på et interaktivt dansegulv. Man kan se film om bomuldsspindingsindustrien som for alvor satte Vejle på det industrielle landkort, hilse på en dronning – eller det navn har hun i hvert fald fået: Dronning Gunhild, moseliget fra Haraldskær Mose. Hun er et af Danmarks bedst bevarede moselig, og hun ligger i sin glaskiste i en ganske særlig og stemningsfyldt udstilling i museet, fyldt med fortællinger, lurblæsere og fugleskrig fra den mose, hvor hun blev kulet ned og holdt fast med kroge for mere end 2.000 år siden. Vejles kulturhistoriske museum har også et lille legemuseum for de mindste.

Foruden de faste udstillinger har museet en stor særudstilling årligt. De seneste særudstillinger har været ’Min vestindiske arv’ (2017), ’Heks – ordets magt’ (2017) og ’Vilde samlinger’ (2018). Særudstillingen i 2019 er GULD & KAOS, der fortæller den fascinerende historien om jernalderens guldofringer,

Museet er indrettet i historiske rammer i Spinderihallerne, der har en helt unik autenticitet og stemning. I museet er der lagt større vægt på oplevelser end på gammeldags museumsformidling, og museet er fyldt med den nyeste viden og teknologi. 

Museets udstillinger kan du læse mere om ved at rulle ned på siden.

VejleMuseerne har udgivet et hæfte med baggrundsartikler om de enkelte udstillinger i Kulturmuseet.
Hæftet hedder "Mød Vejles kulturhistorie", og du kan læse og downloade det her.
Vil du gerne have et fint trykt eksemplar, kan du købe det for 10 kr. i Kulturmuseets butik.

 

Museum second column

Museum second column information

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11
7100
Vejle

GULD & KAOS

Særudstilling på Kulturmuseet Spinderihallene
02.02.19 - 15.12.19

I 500-tallet blev der ofret store mængder guld i det nuværende Danmark. De mange guldofringer i den periode kan have været en desperat befolknings løsning på det kaotiske mørke, som skabte sult, kulde, fejlslagne afgrøder og øget dødelighed blandt mennesker og dyr.

Oplev guldskatten fra Hjarnø og den fascinerende fortælling om den kaotiske periode i 500-tallet, hvor guder, klima, ofringer og guld smelter sammen!

Læs mere om udstillingen HER

Kulturmuseet Spinderihallerne er åbent tirs - søn kl 10-17.
Der er gratis adgang til museets udstilinger.

GULD & KAOS er støttet af Beckett-FondenAage og Johanne Louis-Hansens Fond og Toyota Fonden. Tak!

Skoletilbud på Kulturmuseet Spinderihallerne

Åbningstider Kulturmuseet

Hele året: Tirsdag-søndag kl. 10-17.

Aftenåbent til kl 20 anden tirsdag i måneden (ikke februar, juli og august). Datoer i 2019: 8/1, 12/3, 9/4, 14/5, 11/6, 13/8, 10/9, 8/10, 12/11 og 10/12.

Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag.

Museet holder lukket 24., 25., 26. og 31. december samt 1. januar.

 

Tings tale

Tings tale

Jernalderen (ca. 500 f. Kr. - ca. 750 e. Kr.) var en tid med megen ufred, stammekrige og konflikter. Men det var også en tid, hvor jernalderbønderne dyrkede jorden og udviklede deres færdigheder og produkter inden for både smedehåndværket, pottemagerhåndværket og træskærerhåndværket, og hvor væve- og strikketeknikker blev yderligere forfinet.

Kulturmuseet Spinderihallernes jernalderudstilling "Tings tale" indeholder flere end 200 genstande fra den 1.200 år lange jernalder. Alle genstande er fundet i Danmark, men nogle enkelte kommer så langt væk fra som Romerriget.

Her kan du læse en længere artikel om jernalderen.

Mosens kraft

Udstillingen Mosens kraft er en ganske særlig del af Kulturmuseet Spinderihallerne. Gæsterne går gennem en lang spiral, hvor fugleskrig og toner fra en lur giver en let uhyggelig følelse af at være i nærheden af en mose eller en sø i oldtiden. Efter at have gået rundt og rundt kommer man endelig ind til hende: Til moseliget fra Haraldskær, bedre kendt som dronning Gunhild.

Vi ved slet ikke, om hun var dronning, men vi ved, at hun døde i jernalderen, dvs. for 2.000 år siden og blev lagt i en mose vest for Vejle, hvor trækroge over albuer og knæ holdt hende nede i mosen.

Kom og se hende - hvis du tør!

Her kan du læse en længere artikel om dronning Gunhild.

 

Blot til lyst


Med faste arbejdstider på fabrikkerne fik vejlenserne i begyndelsen af 1900-tallet pludselig fritid, og de havde også flere penge mellem hænderne.

På den baggrund blomstrede en underholdningsindustri, hvor et af flagskibene i Vejle var danserestauranten Moulin Rouge, eller Røde Mølle eller slet og ret Møllen.

I Kulturmuseet Spinderihallerne kan du besøge udstillingen "Blot til lyst", som fortæller historien om både Røde Mølle og de andre danserestauranter, sportsklubber og andre fritidsforeninger, som skød op i første halvdel af 1900-tallet.

 

Her kan du læse en længere artikel om emnet.

 

Danmarks Manchester

I årtier var Vejle Danmarks spinderiby nummer 1, og derfor fik den navnet Danmarks Manchester. Udviklingen af Vejles industri blev hjulpet på vej af anlæggelsen af havnen i første halvdel af 1800-tallet, og senere da jernbanestationen blev bygget, og damplokomotiverne begyndte at rulle til byen, tog udviklingen for alvor fart.

Det er dog én mand, der først og fremmest tilskrives æren for Vejles industrieventyr, nemlig Marius Windfeldt-Hansen, som anlagde det første bomuldsspinderi.

Historien om ham og historien om spinderipiger, bomuldsfnat og resten af spinderiindustrien kan man opleve mere af i Kulturmuseet Spinderihallerne.

Her kan du læse en længere artikel om emnet.

 

Godt at vide om Kulturmuseet

P-pladser: 50 stk.
Kulturmuseet Spinderihallerne råder ikke over egne parkeringsarealer, og museets gæster skal derfor bruge de offentlige parkeringsarealer i området langs Spinderigade og Aagade og mellem de to gader. På Spinderigade-siden findes en lille asfalteret parkeringsplads og en større ikke asfalteret parkeringsplads. 

Toiletter er placeret i Spinderihallernes buehal ved siden af indgangen til Kulturmuseet Spinderihallerne.

 

Spinderihallernes café har åben alle hverdage: Mandag kl. 8.00-15.00 og tirsdag-fredag 8.00-16.00. 
I caféen kan du købe morgenmad og frokost - foruden naturligvis kaffe, the og andre drikkevarer. Der kan købes frokost fra kl. 12.00 
Man kan spise sin medbragte mad ved bordene i buehallen mellem Kulturmuseet og cafeen.

Priser for omvisninger på VejleMuseerne

Priser for omvisninger på VejleMuseerne

I åbningstiden
På hverdage: 600 kr. pr. time
I weekender: 900 kr. pr. time

Maks. 35 deltagere

Uden for åbningstiden
På hverdage: 1300 kr. pr. time
I weekender: 1600 kr. pr. time

Maks. 35 deltagere

Specialarrangementer efter aftale

Skoletilbud på Kulturmuseet Spinderihallerne

SKOLETILBUD

Kontakt

Museerne

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11
7100 Vejle
Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene....
Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16-18
7100 Vejle
Kunst er inspiration! Det er vitaminer og krydderi til livet. Det er smukt. Sjovt. Spændende. Og ikke mindst udfordrende!
Jernaldermiljøet i Vingsted
Skyttevej 12
7182 Bredsten (Følg skiltene fra landevejen)
Vingsted Historiske Værksted består af Jernaldermiljøet mellem Bindeballestien og Vingsted Sø og af Vingsted Mølle, der ligger ved landevejen gennem...
Randbøldalmuseet
Dalekildevej 1
7183 Randbøl
Randbøldalmuseet er et rigtigt familiemuseum, hvor børn og voksne kan lære om gamle dages produktion af papir og klæde. Og i de udendørs...
Egtvedpigens Grav
Egtved Holt 12
6040 Egtved
Et af Europas fineste bronzealderfund blev gjort i Egtved uden for Vejle, hvor man fandt en ung bronzealderpige stedt til hvile i en gravhøj....
Robert Jacobsen-Jean Clareboudt Landskabsskulptur
Tørskindvej 98A
6040 Egtved
I en tidligere grusgrav i Tørskind ved Egtved befinder sig én af Danmarks få landskabsskulpturer.
Vejle Vindmølle
Søndermarksvej 1
7100 Vejle
Vindmøllen er Vejles vartegn nummer 1, og beliggende på bakkedraget i Vejles sydlige del kan den smukke gamle mølle ses fra store dele af byen. Fra...
Ravningbroen
Ravningvej 25
7182 Bredsten
Ravningbroen blev bygget af vikingerne under Kong Harald Blåtand i året 980, og den målte hele 760 meter og krydsede Vejle Ådal på det bredeste sted.
Bindeballe Station
Bindeballevej 101, Bindeballe
7183 Randbøl
Bindeballe var en af stationerne på den gamle Vandel-bane, som i dag fungerer som vandre- og cykelsti.
Munkenes Teglovn
Jagtvej 1
7100 Vejle
Sortebrødremunkene i Vejle byggede kloster i middelalderen, og til det skulle de bruge tegl.