Vilde Samlinger!

23. mar - 02. dec

Vilde Samlinger!

Exhibition Group

Private samleres kæreste ejendele, og nogle af de vildeste og mærkeligste genstande fra vores samling... Kom tættere på at forstå trangen, manien og værdien i at samle på ting.

Private samleres kæreste ejendele, og nogle af de vildeste og mærkeligste genstande fra vores samling... Kom tættere på at forstå trangen, manien og værdien i at samle på ting.

Vi kender alle nogen, der samler på et eller andet. Bøger. Kuglepenne. Dukker. Souvenirs fra ferierne sydpå. Nogen har små samlinger, andre store. Nogen indretter hele rum i huset til deres samlinger. Nogle er født med lysten til at samle og begynder allerede som barn at samle smukke sten fra stranden eller skoven, eller samle på skaller fra strandkanten. Fascinationen kan vokse og centrere sig omkring servietter, tændstikæsker eller dukker, biler, glansbilleder, autografer, postkort eller kuglepenne. Listen er uendelig.

På Kulturmuseet Spinderihallerne sætter vi i 2018 fokus på private samlere. Både nulevende samlere og samlere, der for mere end 100 år siden omskabte dele af deres hjem til små museer med de vildeste ting. Udstillingen VILDE SAMLINGER inviterer ind i samlernes verden.

På en fire meter høj amagerhylde viser moderne samlere nogle af deres kæreste ejendele. Fem nye vilde samlinger er flyttet ind: Servietter, almueting, snurretoppe, DVD-film og Take That-merchandice. Men vi viser også stadig uddrag fra Vejles største samling af Star Wars-merchandise, påklædningsdukker, tændstikæsker, modelhelikoptere og en imponerende samling af antikke dukker.

I museets egen samling har vi fundet nogle af de vildeste samlerobjekter frem, som har tilhørt lokale private samlere for 100 år siden. Her kan du se apoteker Eggers’ etnografiske samling af drabelige våben fra fijiøerne, hans hovedjægerfad (der i virkeligheden slet ike er et hovedjægerfad... læs den spændende artikel her) og den kinesiske brudekrone, der er samlingens kronjuvel. Du kan møde frøken Hviid, som med sin arv gjorde det muligt at bygge Vejles første museum. Og du kan se den mystiske samuraidragt, som af en ukendt vejlensisk samler blev givet til Klostergades skole i starten af 1900-tallet.

Det at samle er både meget personligt og meget afslørende. Både hvad man samler på, men også hvordan man samler. For nogle samlere er jagten på en ganske bestemt ting det spændende element. For andre gælder det om at have så mange af en slags som muligt. Men hver ting er vigtig.

Til udstillingen bidrager kunstner Ditte Lyngkær Pedersen med en serie blåtryk af et udvalg af de ting hendes familie samler på til minde om afdøde slægtninge. Ting går i arv. Ting kan være besjælet. Vi samler på slægten. Kunsten sætter kulturhistorien i perspektiv, og forsøger at svare på spørgsmål som: Hvorfor knytter vi os til ting og sager? Hvorfor kan det være så svært at smide noget ud? Hvordan kan vi fornemme og fremkalde tingenes ånd, sjæl og magi?

Kom ind i samlernes verden når vi åbner dørene op for de private samlinger.

Museum second column

Museum second column information

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11
7100
Vejle

Kulturmuseet Spinderihallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene.

Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejleegnens historie. Fra jernalderen til i går.

Læs mere om Kulturmuseet Spinderihallerne, udstillingerne og praktisk information HER.

Adresse:
Spinderigade 11
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag - søndag kl. 10-17.
Aftenåbent til kl 21.30 anden tirsdag i måneden (ikke juli+august). Datoer i 2018: 8/5 - 12/6 - 11/9 - 9/10 - 13/11 - 11/12
Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag samt mandag i uge 42.

Museet er lukket: 24., 25., 26. og 31/12 samt 1/1