Treklang - Karmin / Kraplak / Cinnober

06. feb - 06. maj

Treklang - Karmin / Kraplak / Cinnober

Exhibition Group

Ny udstilling i Maskinrummet på vejle Kunstmuseum

Kunstnertrioen Treklang har de sidste seks år rejst rundt i verden iført folkedragter og har ladet sig forevige på steder, som på en eller anden måde er karakteristiske for netop dér, hvor de befinder sig. En praksis, som de selv kalder for en slags nationalromantiske selfies. 

Folkedragterne som Nina Maria Kleivan, Hjördis Haack og Bent Hedeby Sørensen har på er fra de steder, hvor de hver især oprindeligt kommer fra. Ninas dragt er norsk, Hjördis´ fra Færøerne og Bents dragt er her fra Vejleegnen. 

Treklang arbejder med folkedragten, fordi den er et stærkt symbol:

"Folkedragten symboliserer inklusion for den indviede, men samtidig eksklusion af alle andre. Folkedragten skaber minder om 'de gode gamle dage', hvor alt var fryd og gammen. Den bidrager til en iscenesat forestilling om en tid, der aldrig har været og en drøm om en lykkelig fremtid i evig uskyld og tryghed. Jo mere vi fordyber os i dette projekt, jo klarere står det for os, at nok kan folkedragten samle og være inkluderende, men den kan også være ekskluderede og virke udstødende og aggressiv. Folkedragten sender et kompliceret sæt af signaler og rummer utallige historier," forklarer kunstnertrioen.

Treklangs arbejde kredser om forestillingen om nationalidentitet som en konstruktion. De perspektiverer og kommenterer på det store nationalromantiske projekt, som Guldalder-kunstnerne satte i søen i det 18. århundrede. De leger med, og holder et spejl op. For hvad er overhovedet national identitet? Og kan det på overfladen uskyldige være sprængfarlig politik? Netop denne vinkel er også omdrejningspunktet for Vejle Kunstmuseums nye permanente guldalderudstilling med titlen 'Konstruerede virkeligheder', som åbner senere i februar.

På udstillingen i Maskinrummet på Vejle Kunstmuseum kan publikum opleve fotografier, videoværker og et fotoalbum, som alle er en del af Treklangs undersøgelse af forholdet mellem individer, steder, fortid og fremtid. Det er både smukt, sjovt, kitschet og alvorligt - det handler om nationalidentitet, forholdet imellem mennesker, fasttømrede forestillingsverdner og den problematiske nostalgi.

Treklangs projekt er både legende og dybt seriøst. Det har et skvæt af Vejle og er under stadig udvikling. Med andre ord: en perfekt Maskinrums-cocktail!

Museum second column

Museum second column information

Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16-18
7100
Vejle