Luther i Maskinrummet

31. okt - 14. jan

Luther i Maskinrummet

Exhibition Group

26 kunstnere er inviteret til at lave en parafrase over det samme billede af Luther.

Et kunstgreb på Luther.

Udstillingen åbner på 500-årsdagen for Martin Luthers 95 teser, som han bankede op på kirkedøren i den tyske by Wittenberg i 1517. En række kunstnere reflekterer i dag over Luther og kommer i udstillingen i Vejle med deres meget forskellige udlægninger af Lucas Cranachs træsnit, Portræt af Martin Luther, fra 1547.

Luthers teser problematiserede den katolske kirkes doktrin om aflad, hvor syndige handlinger og generel dårlig opførsel kunne klares med en økonomisk transaktion til kirken. Det mente Luther ikke var hensigtsmæssigt, og de 95 teser blev startskuddet til den reformation af det kirkelige system, som senere blev til protestantismen. Protestantismen tager udgangspunkt i individets private mellemværende med Gud og promoverer individets ansvar for egne handlinger. Protestantismen er i dag fundamentet for Folkekirken.

Lucas Cranachs lille træsnit af Martin Luther findes i Vejle Kunstmuseums samling. De kunstnere, der har lavet en parafrase over træsnittet til udstillingen ”Luther” er:

Jens Hüls Funder, Anders Bonnesen, Christian Vind, Ferdinand Ahm Kragh, Jesper Aabille, Christian Finne, Peter Brandt, Andreas Schulenburg, Silas Inoue, Søren Assenholt, Oscar Erik Yran, Gitte Bach, Mia Helmer, Lise Harlev, Fie Norsker, Gudrun Hasle, Ingrid Høiskar Borgfjord, Julie Nord, Marie Eline Hansen, Mette Vangsgaard, Tanja Nellemann Poulsen, Nike Åkerberg, Suzette Gemzøe, Sian Kristoffersen, Nina Mølgaard Knappe og Mette Winckelmann.

Reformationsjubilæet fejres også med kor-koncerten 'Luther øren' lørdag d. 28. oktober i kunstmuseets foyer.

Museum second column

Museum second column information

Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16-18
7100
Vejle

Vejle Kunstmuseum

Kunst skaber dialog mellem mennesker og inde i mennesker. Kunstmuseet kan, med sin unikke samling der taler til både unge og ældre, nye og erfarne kunstinteresserede, spille en rolle i samfundsdebatten og i de besøgendes identitetsskabelse.

Museet er førende indenfor grafik og værker på papir, med en unik samling på omkring 20.000 værker af slagsen. Det er den næststørste samling af grafiske værker i Danmark, og den unikke position skinner igennem på hele museet.

Læs mere om Vejle Kunstmuseum, udstillingerne og praktisk information her.

Adresse:
Flegborg 16-18
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag - søndag kl. 11-17
Enkelte lukkedage omkring jul og nytår.