Jordens Mysterier

Jordens Mysterier

Exhibition Group

Kig nærmere på arkæologernes metoder og prøv selv at grave fund frem i den otte meter lange gravekasse i Kulturmuseet.

Hvordan arbejder arkæologer egentlig, når de graver fund frem fra Danmarks fortid. Hvor dybt graver de? Hvad kigger de efter? Og hvad sker der med fundene, når de er taget op af jorden?
Kig nærmere på arkæologernes metoder, grav selv fund frem og se film om arkæologernes arbejde med at sætte mange små fund sammen, som alle er brikker i et puslespil om Danmarks fortid og historien om kongers, dronningers og almindelige menneskers liv gennem tusindvis af år.

I udstillingen kan man også se indlånte fund (danefæ) fra Nationalmuseet og flere spektakulære detektorfund fra Vejle og omegn. Fælles for de udstillede danefæ er, at de er af metal, og de seneste års fantastiske arkæologiske fund landet over viser, at der lige nu er en enorm interesse for metaldetektorsøgninger efter fortidens skatte. Også i VejleMuseernes arkæologiske ansvarsområde er der fundet spektakulære fund, og for første gang udstilles den fantastisk flotte pragtøkse fra Brøndsted Skov nord for Fredericia, der er overdimensioneret i størrelse og blev brugt som kult- eller processionsøkse i slutningen af det 2. årtusinde f.Kr. Se også fragmenter af to lurer fra Ødstedlund sydvest for Vejle fra samme periode som pragtøksen og det tveæggede sværd fra Kongsted nær Fredericia fra 1500-1300 f.Kr. Udstillingen er for både voksne og børn og giver mulighed for at lege sig til ny viden om arkæologernes arbejde.

Udstillingen er en permanent udvidelse af den arkæologiske udstilling Tings Tale.

Museumsinspektør Charlotta Lindblom blev lørdag den 5. november interviewet til P4 Trekanten, og i interviewet fortæller hun om, hvorfor VejleMuseerne sætter stor pris på at have et godt samarbejde med amatørarkæologerne, som med deres metaldetektorer gør mange af de fund, som kommer ind til museerne. Hun henviser til en omvisning, og det var altså lørdag den 5. november, men kom selv og se alle de fine fund i Kulturmuseet og afprøv den otte meter lange gravekasse.

 

Museum second column

Museum second column information

Kulturmuseet Spinderihallerne
Spinderigade 11
7100
Vejle