HEX - billedets magt

14. okt - 02. apr

HEX - billedets magt

Exhibition Group

Magt, mani og manipulation. Særudstilling på Vejle Kunstmuseum.

De blev brændt på bålene. Heksene.

Vejle Kunstmuseum byder heksene indenfor i en fascinerende særudstilling, der med udgangspunkt i originale træsnit og kobberstik fra 1500- og 1600-tallet, trækker tråde til moderne tiders fremstilling af hekse. HEX viser, hvordan billedets magt også for 400 år siden skabte ideen om hekse som modstillede til det etablerede samfunds normer og traditioner. 

Heksejagten blev dengang skærpet med Christian den Fjerdes forordning mod troldfolk, men udstillingen demonstrerer kunstens billeder som aktive medspillere i samfundets meningsdannelse, historisk og i dag.

De hastigt delte billeder skabte også for flere hundrede år siden rygter og myter om udstødte. Med trykkekunstens hastige fremvækst i det 16. århundrede var det muligt hurtigt og billigt at sprede billeder af hekse. Produktionen af disse billeder er forbundet til de forandringer, der skete op til og i forbindelse med reformationen - billeder, som har skabt fundamentet for det stereotype billede af hekse, vi stadig læner os op ad i dag.

Den arketypiske heks blev cementeret med bogtrykkerkunstens billeder. De satte folk i bås. Udstillingen viser billeder af og på hekse fra 1500-tallet til i dag, og viser billeders evne til at konstruere vores opfattelse af hinanden som mennesker.

Kunstnere i udstillingen: Gudrun Hasle, Andrea Mantegna, Jan Ziarnko, Kiki Smith, Francisco Goya, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Johann Heinrich Füssli, Gustave Doré, Jean-Baptiste-Camille Corot, Georgia Horgan, Marketa Luskacova, Molly Haslund, Peter S. Carlsen og J.F. Willumsen.

Offentlig omvisning: Bag om HEX søndag d. 1. april kl. 14.

Museum second column

Museum second column information

Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16-18
7100
Vejle

Besøg heksens værksted

Bidrag til Heksens væg
Under heksejagterne skabte ord og billeder holdninger til de, der var anderledes, udstødte og uden for samfundet. Ord og billeder skaber fortsat holdninger.

Tegn en i din omgangskreds: Din elskede, din fjende, din nabo, din ven eller… og giv din tegning et ord med på vejen.

Heksens væg vil blive en myriade af ord og billeder, der får os til at reflektere over, hvordan vi fremstiller andre mennesker.

Du er også velkommen til at bruge værkstedets materialer, der tager udgangspunkt forskellige temaer inspireret af udstillingen. Instruktionen er enkel og tilgængelig for alle, så du selv kan kreere de flotteste hekse-sager, som du kan tage med hjem.

Du kan også læne dig tilbage og læse en god heksebog i udstillingen.

Vejle Kunstmuseum

Kunst skaber dialog mellem mennesker og inde i mennesker. Kunstmuseet kan, med sin unikke samling der taler til både unge og ældre, nye og erfarne kunstinteresserede, spille en rolle i samfundsdebatten og i de besøgendes identitetsskabelse.

Museet er førende indenfor grafik og værker på papir, med en unik samling på omkring 20.000 værker af slagsen. Det er den næststørste samling af grafiske værker i Danmark, og den unikke position skinner igennem på hele museet.

Læs mere om Vejle Kunstmuseum, udstillingerne og praktisk information her.

Adresse:
Flegborg 16-18
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag-søndag kl. 11-17
Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag

Museet er lukket: 24., 25., 26. og 31/12 samt 1/1