Floating Art 2017

23. jun - 03. sep

Floating Art 2017

Exhibition Group

Floatng Art 2017
Med Floating Art udvider Vejle Kunstmuseum udstillingsrummet hen over sommeren.

12 kunstværker skabt til at flyde på vandet spejler sig i Vejle Fjord og kommenterer på globale konsekvenser forudsagt af politiske dagsordner og menneskelige handlinger, der strækker sig langt ud over Jyllands østkyst. Kunsten på fjorden, som man både kan sejle ud til og opleve fra land, kommenterer på emner som klimaændringer, migration over landegrænser, overflod, ejendomsret og navigation i en verden, der bliver mere kompleks at begribe fysisk. Flere af kunstnere undersøger disse temaer på et lokalt plan og bringer os ned på mikroniveau for at forstå det store verdensbillede.

Oplev Floating Art på egen hånd med et søkort i hånden
En tre kilometer lang rute fra Vejle Lystbådehavn til Skyttehushaven giver børn og voksne mulighed for at se på kunsten i vandkanten og komme ud i naturen. På kortet kan du lokalisere de 12 kunstværker i vandet og ud for hvert værk, er der en formidlingspost på land. Her kan man blive klogere på kunsten og omgivelserne i og omkring Vejle Fjord.

Floating Art for børn
Hver tirsdag i udstillingsperioden flytter Vejle Kunstmuseum kontoret ned i vandkanten på en tømmerflåde med et væld af aktivitetskasser. Fang krabber med sølvmønter, skab dit eget flag i alverdens farver eller bliv klogere på havets kæmpe: hvalen. Der bliver rig mulighed for at møde den flydende kunst i børnehøjde gennem praktiske hands-on aktiviteter, der alle foregår i vandkanten. Se mere her.

De 12 værker er udvalgt på baggrund af et open call. Juryen består i år af Judith Schwartzbart, rektor for Det Jyske Kunstakademi, redaktør Matthias Hvass Borello fra Kunsten.nu samt Pernille Rom Bruun og Marie Dufresne, museumsinspektører på Vejle Kunstmuseum.

Floating Art 2017 åbnede Sankt Hans aften 23. juni med bål, musik, taler og perfomances fra to af de kunstnere der bidrager til Floating Art.

I Trekantområdets Festuge har vi et tætpakket eventprogram, med workshops, foredrag og omvisninger for både børn og voksne. Se hele eventprogrammet her.

Læs mere om alle værkerne herunder.

Museum second column

Museum second column information

Floating Art
Vejle Lystbådehavn, Stævnen 53
7100
Vejle

Hvalfangerne

Vejle Fjord er en helvedestrekant for hvaler. Det udtrykker Jonas Kjeldgaard Sørensen. Fjorden har nemlig en mystisk evne til at tiltrække havets kæmpe, der af flere årsager forvilder sig ind i fjorden og til sidst må lade livet, da vandet er for lavt. På land forsøger forskere og dyrebeskyttere at forstå, hvorfor hvalerne kommer så langt ind i fjorden, mens befolkningen, medierne og turisterne strømmer til, da det er noget af det mest interessante, man kan forestille sig. Værket Hvalfangerne er inspireret af tømmerflåden, Medusas Flåde, Kon-Tiki og hvalsafari. Flåden, der måler 4x12 meter, forestiller hvalens krop. Den skyder master op langs rygraden og undersøger størrelsesforholdet mellem menneske og hval, gennem en række performances med lokale aktører. 

Kunstner: Jonas Kjeldgaard Sørensen

Blue Mussels, The oceanic soothsayer

Siden 1980’erne har vi brugt den blå musling som redskab til at kontrollere vandets renhed. Muslingen har nemlig evnen til at filtrere flere forskellige elementer i havvandet og sikre rent vand. Værket Blue mussels, the oceanic soothsayer af Hillevi Cecilia Högström undersøger de naturlige biodynamiske evner, muslingen har, der kan redde oceanet fra menneskabt forurening. Men den blå musling er i fare pga. kemisk dumping af affald, plast og olie, der på sigt ødelægger muslingens organiske evner. Installationen består af 12 plexibokse i to forskellige størrelser, som tilsammen danner morsekoden TRUTH, der henviser til titlen på værket. I hver boks er der monteret en hylde med muslingeskaller, som kunstneren selv har fundet i Kattegat.

Kunstner: Hillevi Cecilia Högström (S)

Kuldsejlet

Vejles nye arkitektoniske brand Bølgen rejser sig knejsende og dominerende fra vandkanten, og indtager udsigten over Vejle Fjord. Den gigantiske bølge har forårsaget et forlis i fjorden. Værket Kuldsejlet er en tredimensionel fotocollage af stævnen på en yacht, der synes at være forlist grundet den store bølge. Værket går således i dialog med det nye eksklusive havnebyggeri og kommenterer på de sociale magtforhold som Vejles nye varetegn blotlægger. Kuldsejlet kan også forstås som en henvisning til et særligt billedsprog inden for billedkunsten kaldet vanitas. En billedtradition der fungerer som en påmindelse om, at overmod, luksus og overflod kan stå for fald.

Kunstner: Tine Oksbjerg

Vandet er vejen ud / Giant Steps / Brødrene

Bag titlen Vandet er vejen ud/Giant Steps/brødrene åbner der sig en fortælling om udsyn og modet til at tage det store skridt. Claus Haxholm har lavet en musikalsk og poetisk skulptur, der består af tre flagstænger med abstrakte flag, der står og vejer på molens yderste spids. Flagene er i forskellige materialer og grove teksturer, der rækker ud over flagets nationalistiske betydning i verden. På hver flagstang har Claus Haxholm ridset sætninger, der peger på titlen som: ”vandet er vejen ud”, ”kom” på den første flagstang, ”bare” på den næste og ”ud” på den sidste.  Alle tre ordkombinationer handler om udsynet og muligheden for at forestille sig en større verden, som man kan komme i kontakt med, hvis man tør. “Giant Steps” refererer til titlen på jazz-musikerens John Coltranes album og musikken, der opstår, når stofstykkerne hvisler, danser og vrider og strækker sig i mødet med vinden. 

Kunstner: Claus Haxholm

Flydende midsommervise fra solnedgang til solopgang

Flydende midsommervise fra solnedgang til solopgang er en performance, som udspiller sig på Vejle Fjord Sankt Hans aften. Fra solopgang til solnedgang er der 6 ½ time, og den nat vil Christian Hansen sejle ud i en robåd og orkestrere den danske midsommervise af Holger Drachmann på 12 batteridrevne keyboards i vandet. Alle keyboards har en oktav bestående af 12 toner. Dermed gør hvert keyboard det ud for en tangent. Keyboardene flyder frit i vandet og drives frem af bølgernes bevægelser og vinden, der bestemmer hastighed og retning for både lydkilden og lydbølgerne. Dokumentationen fra værket kan du se i hele udstillingsperioden.

Kunstner: Christian Hansen

Værelse med udsigt

Allemandseje er et begreb i den danske lovgivning, når man taler om retten til at bruge vores kyster og naturområder. I to måneder ligger det lille hus Værelse med udsigt i Vejle Fjord. Et område, som bliver stadig mere og mere privat med luksusboliger og erhvervsdomiciler, der skyder op på havnen. Værket lægger til i dyre beboelsesområder tæt på vand og natur, hvor havudsigten og privatøkonomien er et “must”. Det lille hus forestiller et midlertidigt hjem, som alle har ret til at gå ombord på. Joaquin Zaragoza og Marianne Jørgensen undersøger, hvad det vil sige at have et hjem i Danmark. Samtidig ønsker de at starte diskussionen om plads - hvor lidt eller hvor meget plads behøver et menneske for at trives, hvis udearealet, vandet, havet, naturen, skoven og søen giver os mindst lige så meget livsglæde?

Kunstnere: Joaquin Zaragoza og Marianne Jørgensen

Heads Up!

Heads up!  betyder på dansk pas på!

Tæt på land ligger en hoben hoveder og stikker op af vandet.

Hvad sker der?

Hvorfor ligger hovederne og vugger frem og tilbage i vandoverfladen?

Kender du udtrykket: at holde hovedet oven vande?

Kunstner: Gudrun Steen-Andersen

Stay Together

Flygtninge omtales ofte som et problem - på trods af, at de er mennesker, der ufrivilligt flygter fra krig, forfølgelse og fattigdom. Anne Højlund billedliggør med sit værk det modsatte af den politiske dagsorden og opfordrer til at stå sammen. Stay Together består af 16 flydende striksweatre, der er forbundet i en cirkel og holder sammen på hinanden i vandet. Torsoerne er fyldt med bobleplast og flamingoplader, som giver associationer til kroppe, der ligger og vugger i vandoverfladen. Værket er en opfordring til at holde sammen, støtte hinanden, være åben og sympatisk. Anne Højlund gør med sit værk en global krise lokal. Ikke langt fra Vejle centrum bor nyankomne flygtninge på centrene i Jelling og Thyregod. 

Kunstner: Anne Højlund

Kun solen var vidne

Kun solen var vidne er et værk af Peter Brandt lavet i samarbejde med Asylcenter Jelling. Værket på fjorden mimer en brugt båd. Indeni er der boks, hvori Peter Brandt har samlet flygtningenes vidnesbyrd i skrift og billeder fra det hjemlige til et ukendt sted. Båden har et sejl lavet af stof fra betændte krigsområder, hvor deltagernes navne står i deres respektive skriftsprog. Kun solen var vidne kan besøges ved at sejle dertil, gå ombord, åbne metalboksen og se de forskellige udsagn. Kun solen var vidne er i slægtskab med Peter Brandts tidligere værker, der altid i dialog med det omgivende samfund og undersøger levevilkår og magtrelationer i vores sociale og private virkelighed.

Kunstner: Peter Brandt

Tidal Sun

Tidal Sun er en flydende partikelsky af tusind bird balls, hvis skiftende formation påvirkes af tidevand, havstrømme og vinde. Bird balls bruges industrielt som camouflage til, at aflede fugle fra swimmingpools og vandbassiner. Tre fuglebade langs vandkanten tiltrækker de afledte fugle og danner faste udsigtspunkter for værkets omskiftelige karakter. Boldene sværmer og kruser i slowmotion på vandoverfladen, som en langsom spejling af fænomenet sort sol. Tidal Sun vokser og skrumper i takt med tidevandets rytme mellem ebbe og flod, som afslører og tildækker de underliggende bolde. De skiftende kaotiske formationer er et præcist ekko af fjordens energier, som udspiller sig netop i dette øjeblik.

Kunstner: Rasmus Strange Thue Tobiasen

Havnens Narrativ

Vores virkelighed i dag er skabt ud fra digitale skærmbilleder. Det gælder også byens rum, som Marija Griniuk tager under behandling i sit værk Havnens Narrativ. Når vi taler om et steds historie eller dets narrativ som Vejle Lystbådehavn, er vores syn på landskabet under konstant forandring og påvirket af internettets billedstrømme. Havnens Narrativ er skabt ud fra forskellige digitale billeder fra området omkring Vejle Havn. 3D landskaber, navigationssystemer, spil og Google Maps indgår alt sammen i fortællingen. Det endelige værk består af en kube med billeder, som Marija Griniuk har malet ud fra sin research i og omkring området.

Kunstner: Marija Griniuk (LT)

Island

Trafiklandskaber findes overalt i vores hverdag og er samtidig blevet så almindelige, at de forsvinder for vore øjne. Motorveje, skilte og blinklys er grunden til, at vi kan bevæge os fra et sted til et andet i hverdagen. Desuden danner trafikken et fælles sprog af tegn og symboler og trækker på et fællesskab. Men opdager vi det overhovedet? Island er Swen Kaehlerts bud på et trafikalt knudepunkt, i form af et ølandskab, der for en tid er taget ud af sine vante omgivelser på landjorden. Græsplæne, skilte og trafiklys får pludselig en ny betydning på vandet med symboler, vi forstår, men som ikke længere giver mening.

Kunstner: Swen Kaehlert (D)