Spejl din historie i DR's arkivtelt

Spejl din historie i DR's arkivtelt

Event Group

DR's store radio- og tv-arkiv rykker ind på Rådhustorvet i Trekantområdets Festuge

Alle kan opleve radio- og tv-klip fra dengang mor var ung i et kæmpe telt midt i Trekantområdets Festuge, og fagfolk fra arkiver, biblioteker og museer i Trekantområdet folder nogle af historierne ud med fortællinger og aktiviteter.

Se det omfattende aktivitetsprogram nedenfor.

Der kommer lyd og billede på vores lokalhistorie, når DR Arkiv rykker til Rådhustorvet i Vejle den sidste weekend i august. I et 100 m2 stort telt kan alle gå på opdagelse i mange hundreder historiske klip – lige fra Lillebæltsbroens indvielse i 1935, klip fra Kolding efter befrielsen i 1945, nyt sygehus i Middelfart i 1962, et møde med en vinbonde i Juelsminde i 1978, en matiné fra danserestauranten Røde Mølle i Vejle fra samme år og en reportage fra Legoland i 1970´erne – og sådan kan man blive ved.

Oplevelsen i teltet er interaktiv og for alle generationer. Man kan udvælge sig en tidsperiode eller et område i Trekantområdet, som man gerne vil se eller høre historier fra, man kan kommentere og tagge de historiske klip og skabe sin helt egen rejse i lokalhistorien. Der kommer en tidsmaskine, en radioskov, kasser med børne-tv, bykort og collager. Og så bliver oplevelsen krydret med fortællinger og aktiviteter i teltet hele weekenden, hvor historiekyndige fagfolk folder historien ud med bl.a. quiz på gamle genstande, korte fortællinger om Himmelpind, hvaler, Børkop Mølle, industrialisering og forlystelsesliv gennem tiderne, collage-workshop for børn og skriveworkshop for voksne.

’Spejl din historie – i DR’s arkivtelt’ er et samarbejde mellem DR Arkiv i København, DR P4 Trekanten, Trekantområdets Festuge og ABM-samarbejdet i Trekantområdet. ABM står for Arkiver, Biblioteker og Museer. 

Klippene kan også opleves på www.danskkulturarv.dk/spejldinhistorie

Der er åbent i teltet på Rådhustorvet i Vejle:
Fredag 24.8. kl. 14-19
Lørdag 25.8. kl. 10-19
Søndag 26.8. kl. 10-19

Event Hours

Dato 

24.08.2018 - 26.08.2018

Pris 

Gratis

Fredag d. 24/8 14.00-19.00

KL. 14.30 Luftens dronning

Tid: 15 min.

Få historien om Harriet Førslev, en vejlensisk pioner i dansk svæveflyvnings historie. Historiker og arkivar Pernille Schou fra Vejle Stadsarkiv folder historien ud.

Kl. 15.30 Forlystelseslivet blomstrer

Tid: 15 min. + bytur 60 min.

Oplev det blomstrende forlystelsesliv på Hotel Royal, Vejle Teater, Håndværkerforeningen og danserestauranten Røde Mølle fra 50’erne, når museumsinspektør Lisbeth Aagaard Lykke fra Kulturmuseet Spinderihallerne fortæller og inviterer på efterfølgende guidet tur i byen.

Kl. 16.00 Rådhuset

Tid: 30 min.

Kom indenfor på Vejles smukke rådhus og få indblik i historien bag de tykke mure. Marianne Andreasen fra Vejle Stadsarkiv viser rundt.

Kl. 17.00 Trafikken i Vejle

Tid: 15 min.

Trafik i historisk perspektiv. Karin Conradsen, der er historiker og arkivar på Vejle Stadsarkiv sætter ord på et emne, der til evig tid er til debat og har en god plads i historien om Vejle.

Kl. 18.00 De vilde dyr på Himmelpind

Tid: 15 min.

Træd ind i historien om Vejles vilde dyr. Vejle Zoo lå på Himmelpind ved Trædballehus, hvor også den kendte spillemand Frederik Iversen holdt til i mange år. Kom og hør om dette helt specielle Vejle-sted. Historiker og arkivar Karin Conradsen fra Vejle Stadsarkiv fortælle

Lørdag d. 25/8 10.00-19.00

KL. 10.30 Da de åndsvage kom til Brejning

Tid: 15 min.

Siden 1899 har Brejning været præget af De Kellerske Anstalter i byen. De smukke bygninger vidner om et særpræget stykke Danmarkshistorie om åndssvageforsorgen. Kom og hør Jens Eskildsen fra Kellers Minde fortælle historien bag stedet, der blev verdenskendt i lægekredse for nytænkning af behandlingen af de åndssvage

KL. 11.00 Klip din egen historie

Tid: 60 min. 

Workshop for børn. Leg med historien ved at klippe i den, lave collager og figurer. Museumsinspektør Jannie Uhre Ejstrud fra Kulturmuseet Spinderihallerne står for de historiske klipperier

KL. 12.00 Hvad er det?

Tid: 15 min. 

Koldinghus gemmer på masser af spændende historier og genstande. Nogle af genstandenes funktion er svære at gennemskue, men måske kan du gætte det. Kulturarvschef Steen Rosenvinge Lundbye fra Koldinghus viser genstande frem og spørger: Hvad er det?

KL. 13.00 Så blev der stille

Tid: 15 min. 

Gaderne lå øde hen, og der blev helt stille en dag i august 1914. Det var den dag, 1. verdenskrig kom til Vejle. Historiker og arkivar Pernille Schou fra Vejle Stadsarkiv fortæller historien.

KL. 14.00 Tur på rådhuset

Tid: 30 min. 

Kom indenfor på Vejles smukke rådhus og få indblik i historien bag de tykke mure. Marianne Andreasen fra Vejle Stadsarkiv viser rundt.

KL. 14.30 Arbejdet med Børkop Mølle

Tid: 15 min. 

Børkop Mølle er blevet restaureret i flere omgange fra 1960’erne til 80’erne. Hør om møllens kulturhistoriske betydning, og om hvordan det er lykkedes at få bevaret og genanvendt et stykke kulturarv. Bodil Højlund fra Børkop lokalhistoriske Arkiv fortæller og viser billeder fra arbejdet med møllen.

KL. 15.00 Fornøjelser og fritid i Givskud

Tid: 15 min. 

Der er forlystelser, fornøjelser og fritid anno 1960’erne på plakaten, når museumsleder Ilse Bellamy fra Giveegnens Museum tager udgangspunkt i fornøjelserne omkring Givskud Zoo i dette oplæg

KL. 16.00 Trafikken i Vejle

Tid: 15 min. 

Trafik i historisk perspektiv. Frank Bache Andersen, der er historiker og arkivar på Vejle Stadsarkiv sætter ord på et emne, der til evig tid er til debat og har en god plads i historien om Vejle

KL. 17.00 Fabrikkerne ud af byen

Tid: 15 min. 

Da fabrikkerne flyttede ud af byen, ændrede byens struktur sig. Historiker og arkivar Frank Bache Andersen fra Vejle Stadsarkiv fortæller om byens forandring og fabrikkernes nye liv

Søndag d. 28/8 kl. 10.00-19.00

KL. 10.30 Hvaler i Vejle

Tid: 15 min.

Vejles kæmpehvaler til vands og til lands har tiltrukket hundredevis af mennesker. Historiker og arkivar Tore Teglbjærg fortæller om Vejles hvaler

KL. 11.30 Uhyret i åen

Tid: 15 min. 

Historiker og arkivar Tore Teglbjærg fortsætter fortællingen om livet i vandet. Denne gang om størfangster i Vejle Å og Vejle Fjord, der har en helt særlig historie.

KL. 12.30 Historisk skriveworkshop

Tid: 15 min. 

Fold dine skrive-evner ud og sæt fodspor i historien. Vi ser Vejle i et historisk lys og tager så fat i enten erindring eller fantasi. Thomas Glud fra Vejle Bibliotekerne står bag flere workshops for spirende talenter, så fat pennen og bliv inspireret af den historie, du er omgivet af.

KL. 13.45 Et væksteventyr på bomuld

Tid: 15 min. + bytur 60 min.

Windfeld Hansens Bomuldsspinderi indleder et væksteventyr uden sammenligning i Vejles historie. Hør historien og tag med på en tur rundt i byens gader og oplev, hvordan industrialiseringen fra slutningen af 1890’erne giver Vejle ny status som en driftig og levedygtig købstad. Museumsinspektør Lisbeth Aagaard Lykke, Kulturmuseet Spinderihallerne.

KL. 15.00 Skriftlæsning og skriverier

Tid: 60 min. 

Test din evne til at læse gotisk i denne workshop med nogle af de dygtigste gotiske læsere, der er tilknyttet Vejle Stadsarkiv

KL. 14.30 Tur på rådhuset

Tid: 60 min. 

Kom indenfor på Vejles smukke rådhus og få indblik i historien bag de tykke mure. Marianne Andreasen fra Vejle Stadsarkiv viser rundt

KL. 16.30 Jernbanen kommer

Tid: 15 min. 

I 2018 er det 150 år siden, jernbanen skar sig gennem Trekantområdet. Jernbanen fik stor betydning for den økonomiske udvikling på egnen. Museumsinspektør Lisbeth Aagaard Lykke, Kulturmuseet Spinderihallerne i Vejle fortæller om jernbanens betydning for Vejle

KL. 17.30 De sorte mænd fra Hess

Tid: 15 min

15 ton jern om dagen. Så meget producerede ’de sorte mænd fra Hess’, som i begyndelsen af 1900-tallet arbejdede på Vejles største jernstøberi. Museumsinspektør Lisbeth Aagaard Lykke fra Kulturmuseet Spinderihallerne fortæller deres historie.

Administration
Spinderigade 11E
7100 Vejle
EAN nr. 5798006362332
CVR nr. 29189900

Kulturmuseet Spinderihallerne

Kulturmuseet Spinderihallerne er et museum, hvor ingen siger ”fingrene væk” – tværtimod gælder ”fingrene frem”, for man må gerne røre ved tingene.

Museet er sammensat af forskellige udstillinger, der beskriver forskellige dele af Vejleegnens historie. Fra jernalderen til i går.

Læs mere om Kulturmuseet Spinderihallerne, udstillingerne og praktisk information her.

Adresse:
Spinderigade 11
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag - søndag kl. 10-17.
Aftenåbent til kl 21.30 anden tirsdag i måneden (ikke juli+august). Datoer i 2018: 8/5 - 12/6 - 11/9 - 9/10 - 13/11 - 11/12
Åbent 2. påskedag, 2. pinsedag samt mandag i uge 42.
Enkelte lukkedage omkring jul/nytår.