Indvielse af formidlingsområdet ved Langhusvej i Jelling

Fortid og nutid hænger uløseligt sammen i Jelling. Onsdag den 20. februar 2019 kl. 10.30 indvier borgmester Jens Ejner Christensen formidlingsområdet ved Langhusvej i Jelling, netop der hvor byens forgænger lå i jernalderen.

Nye parcelhuse er skudt op i det østlige Jelling. Efter at have ligget hen som ubebygget mark i mere end 1000 år, flytter der nu igen mennesker ind på det sted, hvor det hele startede.

Takket være et samarbejde mellem Vejle Kommune og VejleMuseerne er fortiden til stede i den nye bydel, præcis på det sted, hvor jernalderlandsbyen ved Langhusvej engang lå. En hel gårdsenhed markeret med hvid beton, der markerer hvor hvert stolpehul i jernaldergården stod. En stor glasplade viser hvordan jernalderlandsbyen kan have set ud for omkring 1500 år siden, og der er sat skilte op på området. I en rigt illustreret folder og på hjemmesiden vejlemuseerne.dk/langhusvej kan de nysgerrige få alle detaljerne med.

Jernalderlandsbyen ved Langhusvej i Jelling blev udgravet i 2016-2017 af et hold arkæologer fra VejleMuseerne. De fandt mere end 20.000 stolpehuller på det fem hektar store område, hvor den nye bydels står i dag. Engang var stolpehullerne dele af huse og hegn i jernalderlandsbyen, som bevægede sig rundt i området fra cirka år 300-700 e. Kr.

I løbet af de 400 år blev der bygget mindst 400 huse. Omkring landsbyen var der marker og skove. I landsbyen var der huse, værksteder, brønde og et område med jernudvinding og smedning. Et par detektorfund af romerske mønter antyder, at der også har været landsby i området før år 300. Der gemmer sig altså en enorm tidsdybde i jorden under vores fødder, hvor fortid og nutid smelter sammen.

Formidlingsområdet bliver indviet onsdag den 20. februar 2019 kl. 10.30-12.00. Her kommer jernalderfolket fra Vingsted selvfølgelig på besøg og giver os en fornemmelse af det levede liv for mere end 1500 år siden. De har lovet at tage smagsprøver af jernaldermad med sammen med nogle sjove lege, som vi kan holde varmen med på en kold vinterdag. De sørger også for at der bliver tændt ild på den moderne bålplads, der er bygget op præcis der hvor hjemmets ildsted lå for 1500 år siden. Endnu engang hænger fortid og nutid sammen i Jelling.

På dagen deltager lokale børnehaver og skoler, og alle er velkomne til at kigge forbi og være med til indvielsen.

10.30: Åbningstale ved borgmester Jens Ejner Christensen
10.45: Åbningstale ved museumschef Ove Sørensen