Heksejagt, massemedier og deres indflydelse

Heksejagt, massemedier og deres indflydelse

Event Group

Heksejagterne er ikke kun fortid.

Heksejagt og socialpsykologi. I forbindelse med udstillingen HEX – billedets magt på Vejle Kunstmuseum vil Ph.D. Agner Fog fortælle om heksejagtens sociale funktion før og nu. Set med nutidens øjne kan de historiske heksejagter i ligne massehysteri, men heksejagterne havde også en social funktion. De medvirkede ude i Europa til at opretholde den katolske kirkes magt overfor en truende sekularisering. Men heksejagterne er ikke kun fortid. Til forskellige tider har en overdreven kollektiv frygt for f. eks. jøder, kommunister, narkomaner, sexforbrydere, eller terrorister tjent lignende sociale formål. I bogen Warlike and peaceful societies – the interaction of genes and culture, påviser Agner Fog, at den kollektive frygt har en biologisk funktion ved, at den får befolkningen til at bakke op om deres leder i tilfælde af f. eks. krig. Ledere har gennem tiderne brugt mange former for kollektiv frygt til at styrke deres egen magt.

Den nævnte bog er Open access. Den kan læses gratis på www.openbookpublishers.com

Efter foredraget vil der være tid til spørgsmål og debat. Efterfølgende vil Trine Grøne, inspektør bag den aktuelle særudstilling HEX – billedets magt, pege på de historiske massemediers udbredelse af billeder af og på hekse, som de ses i udstillingen.

Billetbestilling via Folkeuniversitetet. Skriv til: fu.vejle@gmail.com eller sms 61 78 55 51

Event Hours

Dato 

22.02.2018 - 22.02.2018
Fra 19:00 - 21:00

Pris 

75 kr

Museum second column

Museum second column information

Vejle Kunstmuseum
Flegborg 16-18
7100
Vejle

HEX - billedets magt

Særudstilling på Vejle Kunstmuseum.
14.10.2017 - 02.04.2018

Udstillingen viser billeder af og på hekse fra 1500-tallet til i dag, og viser billeders evne til at konstruere vores opfattelse af hinanden som mennesker.

Læs mere om udstillingen her.

Vejle Kunstmuseum er åbent tirsdag - søndag kl. 11-17.

Husk også at besøge søsterudstillingen HEKS - ordets magt på Kulturmuseet Spinderihallerne.

Vejle Kunstmuseum

Kunst skaber dialog mellem mennesker og inde i mennesker. Kunstmuseet kan, med sin unikke samling der taler til både unge og ældre, nye og erfarne kunstinteresserede, spille en rolle i samfundsdebatten og i de besøgendes identitetsskabelse.

Museet er førende indenfor grafik og værker på papir, med en unik samling på omkring 20.000 værker af slagsen. Det er den næststørste samling af grafiske værker i Danmark, og den unikke position skinner igennem på hele museet.

Læs mere om Vejle Kunstmuseum, udstillingerne og praktisk information her.

Adresse:
Flegborg 16-18
7100 Vejle

Åbningstider:
Tirsdag-søndag kl. 11-17
Mandag lukket, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag

Museet er lukket: 24., 25., 26. og 31/12 samt 1/1