Fortidslejr: En anden tid – en anden verden

Jernaldermiljøet i Vingsted - Vejelmuseerne
Find dit indre jernaldermenneske. Læg ur og mobiltelefon væk og tag med på en tidsrejse i sommerferien

Kunne I tænke jer at prøve at leve (næsten), som man gjorde her i Danmark for 2.000 år siden, så er denne fortidslejr måske lige noget for jer.

Her er tiden en anden, for der er ingen moderne teknik (ure, mobiltelefoner, iPads, computere mm.). Vi står op med hønsene og går i seng med mørket, og dagen igennem orienterer vi os efter skyggernes længde og solens placering på himlen. Rigtig jernalderbeklædning er selvfølgelig heller ikke cowboybukser, så alle går klædt i jernaldertøj, som er vævet af uld i smukke mønstre, og som I kan låne hos os.

Cornflakesene kan man også godt lade blive hjemme, for i jernalderen bestod morgenmaden sandsynligvis af brød og grød – måske med smør og sødet med bær og honning. I det hele taget bliver maden forskellig fra den, I spiser derhjemme, men mindst lige så lækker med frisk kød, fisk, fladbrød bagt over bål, friske urter fra skov og mark og indsam-lede frugter og bær, hvis vi finder dem.

I skal selv tilberede alle måltider – med hjælp fra VejleMuseernes jernalderfolk.

Der vil på denne lejr være fokus på dag-liglivet i familierne, og derfor vil meget af tiden gå med husholdnings- og land-brugsarbejde, som vi udfører i fællesskab og med opgaver til både små og store jernaldermennesker. Hvis vi har tid til det, arbejder vi med forskellige jernalderhåndværk. Det kan f.eks. være at fremstille ting i træ, at flette kurve, pottemagerarbejde, væve eller prøve kræfter med hammeren i smedjen.

I skal bo og arbejde sammen med andre familier på vores tre store jernaldergårde. Her sover man på halmmadrasser og dejlige, bløde skind, falder i søvn med duften af bål i næsen og vågner op til lyden af svalerne, der suser ind og ud ad åbningerne i taget. Man ved ikke, hvad klokken er, men det er også lige meget.

Tag med på en tidsrejse tilbage til jern-alderen og oplev på egen krop, hvordan mennesker levede i oldtidens Danmark.

Vi holder to forskellige jernalderlejre: Sommerhøjskolen i uge 28, der er hyggelig og familievenlig, samt Fortidslejren i uge 29, som er mere primitiv og med "meget mere jernalder".

15.07.2019 - 18.07.2019

Børn fra 5 til 9 år: 650 kr. Børn fra 10 til 14 år: 950 kr. Unge fra 15 år og voksne: 1.250 kr.

Jernaldermiljøet i Vingsted
Skyttevej 12
Bredsten (Følg skiltene fra landevejen)

Jernaldermiljøet i Vingsted

Jernaldermiljøet i Vingsted er et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Jernaldermiljøet består af en række huse og andre anlæg fra forskellige jernalderlandsbyer i Jylland og ligger smukt mellem græsmarker, opdyrkede agre, sø og skov.

Læs mere om Jernaldermiljøet i Vingsted og Vingsted Historiske Værksted her.

Skyttevej 12
7182 Bredsten
Følg skiltene fra landevejen gennem Vingsted

Området er altid åbent for vandreture, og der er gratis adgang. Selve husene i jernalderlandsbyen er kun åbne, når der er aktiviteter.